Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 06:26:30

BLUES ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

O Alan Lomax


O Alan Lomax γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1915, στο Austin Texas
Πέθανε στις 19 Ιουλίου του 2002 στη Sarasota, Florida

O Alan Lomax ξεκίνησε την μακροχρόνια καριέρα του σαν λαογράφος όταν ήταν ακόμη έφηβος και ταξίδεψε με τον πατέρα του τον John, σ όλο το Νότο για την διατηρήσει το μουσικό θρύλο της παράδοσης στην περιοχής, εργάστηκε επάνω σε τραγούδια και συγκεκριμένα σε νέγρικα θρησκευτικά, ανάμεσα σε άλλα είδη μουσικής.

O Alan Lomax γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1915, στο Austin Texas
Πέθανε στις 19 Ιουλίου του 2002 στη Sarasota, Florida

O Alan Lomax ξεκίνησε την μακροχρόνια καριέρα του σαν λαογράφος όταν ήταν ακόμη έφηβος και ταξίδεψε με τον πατέρα του τον John, σ όλο το Νότο για την διατηρήσει το μουσικό θρύλο της παράδοσης στην περιοχής, εργάστηκε επάνω σε τραγούδια και συγκεκριμένα σε νέγρικα θρησκευτικά, ανάμεσα σε άλλα είδη μουσικής. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στις Νότιες φυλακές, ο πατέρας με τον γιό αντάμωσαν τον William Ledbetter, καλύτερα γνωστό και ως Lead Belly, έκανε ηχογράφηση μαζί του για πρώτη φορά και στην πραγματικότητα διαπραγματεύτηκε την κυκλοφορία του στο βασικό ταλέντο του τραγουδιστή και του στιχουργού.

Στη συνέχεια ο Alan Lomax επέστρεψε μόνος του στον νότο, όπου ηχογράφησε πολλούς bluesmen του Mississippi. Ηχογράφησε επίσης τον θρύλο της Jazz Jelly Roll Morton.Ο Lomax αφιέρωσε τη ζωή του στο να διατηρήσει την μουσική κληρονομιά όχι μόνο των Ηνωμένων πολιτειών, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου επίσης, συμπεριλαμβανομένου της Ευρώπης και της Καραιβικής.

Οι blues ηχογραφήσεις του είναι κλασσικές, και μέσα απο χρονικό  του βραβείου του με τίτλο “ The Land where the blues begun΄¨ , όχι μόνο χρονολόγησε την ιστορία των blues όπως φαίνεται μέσα από τις εμπειρίες του, αλλά επίσης αιχμαλώτισε τον πικρό ρατσισμό που αντιμετώπισε από τους τωρινούς μυθικούς καλλιτέχνες που ηχογράφησε.O Lomax άφησε πίσω του μία ανυπολόγιστης αξίας μουσική και ιστορική κληρονομιά.

Απαραίτητα ακούσματα:’ Walking Blues” , ‘ Country Blues’, ‘ Life is Like That”( από το « The Land Where the Blues Began, 2002, Rounder)