Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 04:53:52

BLUES ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ "BLUES CARGO"

blues_cargo_photo

Μια απο τις μεγαλύτερες μπάντες στο χώρο του Blues στο Ελληνικό μουσικό στερέωμα είναι οι Blues Cargo.To συγκρότημα που έχει μουσική ιστορία πάνω απο 20 χρόνια ξεκινώντας το 1987,απο την Αθήνα περιπλανιούνται και περιπλανούν με την μουσική του αμερικάνικου  νότου την Ελλάδα και μας κάνουν υπερήφανους με τις συνεργασίες που έχουν κάνει με διάφορους ξένους καλλιτέχνες .


Μια απο τις μεγαλύτερες μπάντες στο χώρο του Blues στο Ελληνικό μουσικό στερέωμα είναι οι Blues Cargo.To συγκρότημα που έχει μουσική ιστορία πάνω απο 20 χρόνια ξεκινώντας το 1987,απο την Αθήνα περιπλανιούνται και περιπλανούν με την μουσική του αμερικάνικου νότου την Ελλάδα και μας κάνουν υπερήφανους με τις συνεργασίες που έχουν κάνει με διάφορους ξένους καλλιτέχνες .

Οι BLUES CARGO ειναι Στέλιος Ζαφειρίου (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Ιωάννου (ηλεκτρικό μπάσο, φωνή),Γιώργος Λαγογιάννης/Ορέστης Βαβίτσας (πλήκρα),Δημήτρης Ψάλτης/Μπάμπης Τσιλιβίγκος (σαξόφωνο), Πέτρος Δακτυλίδης/Στέλιος Γαβιηλίδης (τύμπανα).

Πάμε ομως να διαβάσουμε τι μας είπαν στην συνέντευξη που μας έδωσαν

blues_cargo_photo

SR. Πότε ξεκινήσατε και πως κάνατε τα πρώτα σας μουσικά βήματα?

BC. Ο κάθε ένας από μας έχει μια διαφορετική ιστορία σχετικά με το ξεκίνημα της ενασχόλησης του με την μουσική. Εμείς εδώ θα σταθούμε στα πρώτα βήματα των Blues cargo. Αφετηρία για την δημιουργία αυτής της μπάντας ήταν η συνάντηση των Δημήτρη Ιωάννου και Στέλιου Ζαφειρίου σε μια ανοιχτή συναυλία στο γήπεδο του Αμύντα στον Υμηττό το 1984. Ο ένας τράβηξε το ενδιαφέρον του άλλου και με κοινό γνώμονα την αγάπη τους για τα blues φτιάχνουν το πρώτο σχήμα τους.

SR. Δηλαδή πριν από τους Blues cargo. υπήρξε άλλο συγκρότημα?

BC. Όντως πριν από τους Blues cargo. το 1984 υπήρξε το σχήμα των JUKE BLUES. Το 1985 δημιουργείται το δεύτερο σχήμα οι BLUES MACHINE (χα χα τι πρωτότυπο όνομα) με τους Γιώργο Πανούση στη φυσαρμόνικα και Στέλιο Γαβριηλίδη στα τύμπανα. Το 1986 με την αποχώρηση του Γιώργου ήρθε στην κιθάρα ο Στέλιος ο Ζούζουλας κι έτσι σταθεροποιήθηκαν οι πρώτοι Blues cargo.

SR. Γιατί επελέγει και από ποιον αυτό το όνομα για το γκρουπ?

BC. Το 1987 επελέγει το όνομα Blues cargo. Από τον Δημήτρη Ιωάννου έτσι απλά επειδή η φίλη του δούλευε τότε σε μεγάλη μεταφορική εταιρεία (μπλα μπλα Cargo)

To όνομα αυτό ήταν εύηχο, μικρό και περιεκτικό. Και εξάλλου τι άλλο κουβαλάμε στις πλάτες μας τόσα χρόνια εκτός από ένα φορτίο Blues.

SR. Ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που γράψατε?

BC. Το πρώτο κομμάτι που γράφτηκε από το Στέλιο και γενικά δουλεύτηκε πρώτο από την μπάντα ήταν το Go away. Το οποίο και ξαναδιασκεύασε η μπάντα στο τελευταίο CD "Delay Delivery". Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον κάποιες φορές να διασκευάζεις δικά σου κομμάτια μετά από παρά πολύ καιρό.

SR. Έχετε μουσικά είδωλα? Θαυμάζετε κάποιον καλλιτέχνη ιδιαίτερα?

BC. Εδώ θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τώρα και να τελειώσουμε αύριο, αλλά αν επιμένεις μπορούμε να σταθούμε σε κάποια ονόματα όπως: JUNIOR WELLS, BUDDY GUY, JIMMY JOHNSON, FREDDY KING, ALBERT KING, B.B. KING, ALBET COLLINS, LURRIE BELL, MAGIC SAM, OTIS RUSH,MUDDY WATTERS,LARRY MCCRAY, MICHAEL COLEMAN, RONNIE EARL, MAGIC SLIM, CHRIS CAIN, LITTLE WALTER, EDDY CLEARWATER LUCKY PETERSON, T-BONE WALKER, TINO GONZALES, ROBERT CRAY, VANCE KELLY, CARL WEATHERSBY .........κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π.

SR. Σας εμπνέει περισσότερο τι για να γράφετε τραγούδια?

BC. Η αλήθεια είναι ότι το εκφραστείς σε μια γλώσσα που δεν την μιλάς καθημερινά δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, αυτό που θα έλεγα όμως ότι μας εμπνέει όσο αφορά το στίχο είναι η καθημερινότητα, τα προβλήματα , οι χαρές; Οι ανησυχίες και αν θες και οι ευσεβείς πόθοι μας. Όσο αφορά δε την μουσική την έμπνευση μας την παίρνουμε ουσιαστικά από αυτόν τον αχταρμά που υπάρχει μέσα στο μυαλό μας ακούγοντας Blues και άλλα είδη μουσικής τόσα χρόνια, καθώς και - ίσως το σημαντικότερο - η έμπνευση της στιγμής όταν παίζουμε παρέα και επικοινωνούμε μεταξύ μας. Και μην ξεχνάμε ότι το Blues είναι κατά βάση αυτοσχεδιαζόμενη μουσική, δηλαδή μουσική αυθόρμητη της ψυχής και όχι τόσο του μυαλού.


SR. Ποιες οι μουσικές σας επιρροές και ποιο καλλιτέχνη θαυμάζετε από τους νεώτερους?

BC. Οι μουσικές μας επιρροές πέρα από το ότι έχει καθένας από εμάς ακούσει από τα μικρά του χρόνια είναι περισσότερο από το χώρο του μοντέρνου, ηλεκτρικού Chicago blues. Αν θα θέλαμε να σταθούμε σε μερικούς καλλιτέχνες που θαυμάζουμε από τους νεότερους είναι: LARRY MCCRAY, CARL WEATHERSBY, JOE LOUIS WALKER, MICHAEL COLEMAN, JURIE BELL, RONIE EARL, CHRIS CAIN, LUCKY PETERSON,BERNARD ALLISON κλπ.

Ε8. Έχετε παίξει με μεγάλους μουσικούς όπως ο JOHN MAYAL, BIG TIME SARAH.. κ.α. πως προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες αλλά και ποιες οι εμπειρίες σας?

BC. Ο Γιάννης Αγγελάτος ήταν ο πρώτος που έκαναν μετακλήσεις καλλιτεχνών blues από την Αμερική στην Ελλάδα. Έτυχε τότε να μας ακούσει να του αρέσουμε κι έτσι γνωριστήκαμε και μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε και να συνοδεύουμε έναν αρκετά σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών του blues που επισκέφτηκαν κι έπαιξαν στη Ελλάδα όπως LOUISIANA RED, BIG TIME SARAH, LURRIE BELL, ANGELA BROWN, U.P. WILSON, GUITAR SHORTY, EDDIE C. CAMPBELL, LEFTY DIZZ, BYTHER SMITH, LOVIE LEE, NELLIE "TIGER» TRAVIS,JEAN CAROLL, MAXINΕ HOWARD, JAN HARRINGTON, BLIND MISSISIPI MORRIS, SWEET BETTY, JIMMY MORELLO, JUKE, Επίσης έχουμε ανοίξει συναυλίες για τους:

JOHN MAYAL BLUESBREAKERS, JOHN HAΜMOND, NICK GRAVENITES / JOHN CIPPOLINA BAND, BIG TOWN PLAYBOYS, FERNEST ARCENAUX & THE THUNDERS.

Η επαφή μας μαζί τους πέρα από το μουσικό σχολείο που πραγματικά μας πρόσφερε ήταν η εμπειρία του να παίζεις με ανθρώπους που την μουσική αυτή την παίζουν βιωματικά δηλ. ζήσαμε το blues από μέσα του, βιώσαμε το χαρακτήρα την απλότητα την καθαρότητα και την αμεσότητα αυτών των ανθρώπων οι οποίοι ζουν απ' το blues και ζουν για το blues Εν κατακλείδι αυτή η μουσική βιώνεται και δε μαθαίνετε. Πραγματικά είναι αναντικατάστατη αυτή η εμπειρία γιατί σου μεταφέρει την αληθινή αίσθηση του blues. Αυτό που μας εντυπωσίασε δε σ αυτές τις συνεργασίες πέραν από την μουσική επικοινωνία ήταν και η επικοινωνία σε ανθρώπινο επίπεδο γιατί γνωρίσαμε ανθρώπους πάρα πολύ απλούς άμεσους και ζεστούς που μας δινόταν η εντύπωση ότι τους γνωρίζαμε πολλά χρόνια πριν.

SR. Από δισκογραφία έχετε κάνει 2 δίσκους με διαφορά περίπου 15 χρόνων γιατί αυτό?

BC. Ο λόγος ίσως για την μεγάλη καθυστέρηση είναι ότι όταν δεν λειτουργείς κάτω από το βάρος της μεγάλης πίεσης του βιοπορισμού από την μουσική υπάρχει χρόνος για να μαζέψεις το υλικό σου να το δουλέψεις όσο καλύτερα μπορείς ώστε στο τέλος να μπορέσεις να βγάλεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι εταιρείες δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο είδος για να σε βάλουν σε μια διαδικασία τέτοια. Επίσης η ανάγκη έκφρασης μας όλα αυτά τα χρόνια καλυπτόταν από τις αδιάλειπτες ζωντανές εμφανίσεις μας και από την επαφή με το κοινό μας.

SR. Πόσο δύσκολο ήταν τότε να κάνει κάποιο συγκρότημα ένα δίσκο και πόσο σήμερα?

BC. Για το blues τα πράγματα πάντα ήταν δύσκολα ή αν θες δυσκολότερα από άλλα είδη μουσικές όμως παλαιότερα που υπήρχαν πολλές; ανεξάρτητες μικρές εταιρείες που δεν λειτουργούσαν απόλυτα με τον γνώμονα του κέρδους ίσως ήταν πιο εύκολη η έκδοση κάποιας δουλειάς παρά τώρα που τα πράγματα τα χειρίζονται και τα ελέγχουν μεγάλες εταιρείες. Από την άλλη σήμερα για αυτούς που μπορούν να μπουν στον κόπο να ψαχτούνε με την τεχνολογία υπάρχουν και τα εργαλεία για να κάνεις και κάποια δουλειά στο σπίτι σου.

SR. Τι σημαίνει για εσάς το νεο σας CD "Delay Delivery"

BC. Το "Delay Delivery" είναι μια καταγραφή του σημερινού ύφους και ήχου της μπάντας όπως έχει διαμορφωθεί τώρα μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και μέσα από τις διαφοροποιήσεις των μελών της. Για εμάς αντιπροσωπεύει ένα δεύτερο σταθμό και μια εκπλήρωση της επιθυμίας του κοινού μας, που μας στήριξε όλα αυτά τα 23 χρόνια της μουσικής πορείας μας.

SR. Βλέπετε διαφορές σήμερα από την εποχή που ξεκινήσατε με το σήμερα στα Ελληνικά μουσικά δρώμενα?

BG.Θα λέγαμε ότι ποιοτικά τα πράγματα ίσως ήταν καλύτερα τότε από τώρα.Και αυτό ίσως να φαίνεται περισσότερο στο τι άκουγαν οι νέοι άνθρωποι τότε και τι τώρα. Νομίζουμε ότι έχει γίνει σοβαρή προσπαθεία από το ραδιόφωνο την τηλεόραση και αυτούς που τα κατευθύνουν για να δρομολογηθεί και να διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση.

SR. Τι σημαίνει για εσάς μουσική και τι blues?

BC. Μουσική σημαίνει για εμάς ότι σημαίνει και για όλο τον κόσμο που πραγματικά την αγαπάει.Το Blues για εμάς όμως είναι ένα «συναίσθημα» που όμοιό του δεν υπάρχει άλλο, είναι το φάρμακο της ψυχής η θεραπεία μας είναι η κραυγή του πόνου μας και της χαράς μας μαζί (blues is a feeling no other music makes you feel this way - ANDREW BROWN). Επίσης ακούστε σχετικά και τα στιχάκια του "Don't Want To Be Crazy" από το "DELAYED DELIVERY".

SR. Ποια η γνώμη σας για το rock? Πόσο κοντά είναι μουσικά?

BC. Blues had a baby and they named it rock and roll - LURIE BELL)

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποια είναι η ρίζα και εν τέλει πόσο κοντά είναι το ένα είδος με το άλλο. Το rock βέβαια απομακρύνθηκε από το blues με τα χρόνια και πήρε το δικό του δρόμο. Τα πράγματα πιστεύω ότι έχουν όμως φτάσει σε ένα επίπεδο τέτοιο πλέον που το ένα είδος επηρεάζεται και δανείζεται από το άλλο και δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες μας είναι ιδιαίτερα αποδεκτό και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης το rock blues ή blues rock με σημαντικότατους μουσικούς στις τάξεις του.

SR. Έχετε παίξει σε πολλές συναυλίες ποια από αυτές ήταν ιδιαίτερη και γιατί?

BC. Η κάθε εμφάνιση που κάναμε μας πρόσφερε πάντα κάτι το ιδιαίτερο πιο πολύ βέβαια θα έλεγα ότι θυμόμαστε τα back up που κάναμε και ιδιαίτερα τις περιοδείες ανά την Ελλάδα με την Big Time Sarah & την Nellie Tiger Travis.Και οι δυο αυτές κυρίες έχουν εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ με αποτέλεσμα να μην μας μένει άντερο και ιδίως πάνω στο stage.

SR.Πιστεύετε οτι πρέπει να αλλάξει κάτι στην ελληνική μουσική σκηνή;

BC. Πρέπει να καταργηθεί το Δ.Ν.Τ. Όχι άλλο κλάμα, τσιφτετέλι, κουλτουροέντεχνο & ψευτολαικό λίγο χώρο και για κάτι άλλο ρε παιδιά.

SR.Με ποιον άλλον ξένο ή έλληνα καλλιτέχνη θα θέλατε να συνεργαστείτε;

BC. Εγώ ο Δημήτρης προσωπικά θα ήθελα να παίξω με τον JIMMY JOHNSON εάν ζήσει λίγο ακόμη. Ο Στέλιος με τον FREDDY KING εάν ζούσε ...... Μα από Έλληνες φυσικά με τον Νταλάρα ποιόν άλλον (χα χα)

SR.Ποιος είναι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείτε;

BC. Ο Στέλιος ως επί το πλείστον παίζει με μια Fender Telecaster Thin Line ενίοτε με μια Fender Stratocaster Mex και πολύ σπάνια με την "γιαγιά" μια Fender Jazz Master. Ενισχυτές ότι υπάρχει από Fender Λάμπα του κάνει καθότι καταφέρνει και βγάζει ήχο ο μπαγάσας όπως και να χει.

Ο Δημήτρης παίζει μόνο πεντάχορδο μπάσο καθότι τον διευκολύνει πάρα πολύ στο συνδυασμό με το τραγούδι. Ως επί το πλείστον παίζει με το LAKLAND 5594 DELUXE που είναι και το αγαπημένο του. Επίσης χρησιμοποιεί ένα υβρίδιο ιδιοκατασκευή με σώμα Ελληνική καρυδιά και μπράτσο από MUSICMAN STING RAY 5. Επίσης χρησιμοποιεί ενίοτε και ένα κανονικό MUSICMAN STING RAY 5 και για περιπτώσεις που χρειάζεται ήχο vintage χρησιμοποιεί ένα LAKLAND JOE OSBORN 5. Από ενισχυτές ένα MARK BASS LITTLE MARK 2 και από ηχεία AGUILAR GS 12 & GALLIEN KRUEGER NEO 115.

SR.Ποια τα μελλοντικά σχέδια σας τι νέο ετοιμάζετε;

BC. Μαζεύουμε υλικό αυτή την στιγμή και λέμε σε 2 χρόνια από τώρα να βγάλουμε ακόμα ενα CD που αν βγει πραγματικά στην ώρα του θα το ονομάσουμε "Delivery On Time". Αμάν πια.

SR.Αφού σας ευχαριστήσω ειλικρινά για την τιμή που μας κάνατε να μιλήσουμε μαζί σας εδώ στο Southernrock.gr, θα ήθελα να μας πείτε ένα μήνυμα προς τα νέα παιδιά που θέλουν αν γίνουν μουσικοί ,και ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας

BC. Για τη χώρα αυτή που ζούμε το μήνυμα που θα δίναμε στα νέα παιδιά που αγαπούν αυτές της μουσικές είναι εάν μπορούνε να την γλυτώσουν και μην γίνουν επαγγελματίες (Σκυλαδικο) γιατί το ποιο πιθανό είναι να καταλήξουν να παίζουν μια μουσική που δεν τους εκφράζει στις πλείστες των περιπτώσεων . Έχουμε δει εξαιρετικούς μουσικούς να χάνουν την ταυτότητα τους και να καταστρέφονται μουσικά και όχι μόνο. Για τους αναγνώστες θα θέλαμε να τους πούμε να στηρίζουν προσπάθειες σαν αυτή του Σάββα στο Southernrock.gr γιατί προάγουν τα υγιή μουσικά πράγματα και δίνουν ανάσα στην διαφορετικότητα.

 

Συνέντευξη :Σάββας Συνοδινός