Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 22:43:39

ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη Johanna Gian (Divorce)

JOHANNA GIAN (DIVORCE)

 

Συνέντευξη στον Ηλία Κωστόπουλο για το Southern-Rock.GR

Οι Divorce ήταν ένα Ελληνικό Hard/ Melodic Rock σχήμα με αρκετές AOR προσμίξεις. Ωραία, καθαρά και όμορφα γυναικεία φωνητικά, πράγμα αρκετά σπάνιο στο τότε Ελληνικό Metal. Ωραίες μπαλάντες, δυνατές συνθέσεις με πολλά καλά κιθαριστικά μέρη και μελωδίες που σου μένουν εύκολα στο μυαλό.

Πίσω από αυτό το σχήμα ιθύνων νους ήταν ο George Osmak (ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Μολών Λαβέ) και η τραγουδίστρια Johanna Gian. Σαν συγκρότημα κυκλοφόρησαν ένα EP το “Divorce” 1990 και ένα full album το “Triangle” 1993 και τα δυο ήταν πράγματι εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές στο χώρο του Melodic Metal/ AOR, τόσο από πλευράς συνθέσεων και ερμηνείας όσο και από πλευράς παραγωγής. Πολύ πιο πριν γίνει τις μόδας, τα λεγόμενα female ή fronted band, δυστυχώς αυτό που έπαιζε το σχήμα αρχές 90’s ήταν κυρίως έκτος χρόνου, αφού επικρατούσαν άλλα μουσικά (δυστυχώς) Metal υπό-είδη.

Τελικά το συγκρότημα γύρω στο 1993 διαλύθηκε και έτσι πέρασε και αυτό από την ιστορία του Ελληνικού Metal. Περιέργως, αν και οι Divorce είχαν τη βάση να εξελιχτούν, δυστυχώς ποτέ δεν τα κατάφεραν και χάθηκαν άδοξα. Τώρα τα δύο βασικά μέλη του group βρίσκονται εκτός Ελλάδος, χρόνια πια εγκατεστημένοι στην Αμερική. Δεδομένου ότι ο George Osmak, δεν δίνει καθόλου συνεντεύξεις ούτε για τους Divorce αλλά ούτε για την Μολών Λαβέ, (αν και το προσπάθησα ήταν αδύνατο) το οποίο όμως σέβομαι απόλυτα. Είμαι τυχερός όμως, που μπόρεσα να μιλήσω για εκείνες τις εποχές με την τραγουδίστρια του σχήματος Johanna Gian, ας δούμε τι μας είπε…

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ JOHANNA GIAN (DIVORCE)

S-R.GR: Γεία σου Johanna, χαίρομαι που συνομιλώ μαζί σου, τι θυμάσαι από την εποχή που ήσουν στους Divorce;

Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσω, είναι χαρά μου. Θυμάμαι ότι ήμουν πολύ νέα και ήμουν αρκετά ερωτευμένη με τη μουσική. ‘Ηταν όντος μια πολύ καλή μουσική εμπειρία, για μένα.

S-R.GR: Πριν τους Divorce έχεις εμπειρία από άλλο σχήμα, ή ήταν το πρώτο σου συγκρότημα;

Πριν τους Divorce ζούσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και γεννήθηκα. Κατάγομαι από μια μουσική οικογένεια, έτσι η επιθυμία του να γράφω τραγούδια μου ήρθε σε μια αρκετά νεαρή ηλικία. Στα 15 μου, με τη βοήθεια μερικών bandmates από το γυμνάσιο ήμουν σε θέση να καταγράψω ένα demo με 2 τραγούδια. Μετά από αυτό, μετακόμισα στην Ελλάδα, όπου και συνέχισα να δουλεύω πάνω στα τραγούδια μου.

S-R.GR: Πως κατέληξες στο τραγούδι; Ποιες ήταν οι αγαπημένες σου γυναικείες φωνές, και οι τραγουδίστριες που σε επηρέασαν;

Είχα πάντα την επιθυμία να τραγουδήσω από μικρό κορίτσι. Οι επιρροές μου είναι πολλές, αλλά ο αγαπημένος μου τραγουδιστής είναι ο Steve Perry των Journey, πλην όμως αυτού, άκουγα επίσης Pat Benatar, KISS, Ozzy Osbourne καθώς και πολλούς άλλους καλλιτέχνες.

S-R.GR: Πως έγινε η επαφή με τον George και πως κατέληξες στους Divorce;

Είχα έναν φίλο στην Ελλάδα που ήταν από την Νέα Υόρκη, αυτός ήταν προσωπικός φίλος του George. Δεν ήξερα καθόλου τον George εκείνη την εποχή. Ο φίλος μου είπε ότι κάποιος έψαχνε για ένα τραγουδιστή/ τραγουδίστρια, έτσι πήγα να τον δω, μου έδωσε ένα demo με instrumental κομμάτια και εγώ έβαλα τους στίχους επάνω στα κομμάτια, οπότε και έγιναν κανονικά τραγούδια. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

S-R.GR: Υπάρχουν κάποια ακυκλοφόρητα τραγούδια που δεν μπήκαν στους δίσκους των Divorce;

Υπάρχει ένα τραγούδι το “Hunger” που δεν μπήκε σε κάποιο album μας, ήταν νομίζω να έπαινε στην συλλογή “Metal Gear II”, αλλά τελικά δεν κυκλοφόρησε. Γενικά είχαμε χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του υλικού μας (demo) στους δίσκους μας.

S-R.GR: Γιατί με τα από 2 δίσκους το συγκρότημα δεν συνέχισε, τι έγινε και διαλυθήκατε;

Μετακόμισα ξανά πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, έφυγα λίγο μετά την κυκλοφορία του album "Triangle".

S-R.GR: Θυμάσαι να είχατε υποστήριξη από τους τότε οπαδούς, με το μουσικό ύφος που είχατε σαν σχήμα;

Ναι, είχαμε πάντα υποστήριξη από τους οπαδούς μας, δεν αισθάνθηκα ποτέ οποιοδήποτε ή με κάποιον τρόπο, που να μην τους άρεσε. Είχαμε όμως μια δύσκολη στιγμή όταν περιοδεύαμε στην Θεσσαλονίκη, βασικά δεν ξέρω αν πραγματικά τους αρέσαμε, αλλά ένιωσα πολύ καλύτερα όταν επιστρέψαμε στην Αθήνα. Γενικά σαν μπάντα είχαμε θερμή αποδοχή από όλους. Τους ευχαριστώ όλους και ποτέ δεν θα τους ξεχάσω.

S-R.GR: Γενικά, γιατί η Ελλάδα έχει πρόβλημα με τα εγχώρια σχήματα;

Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα, ήμασταν απλά ένα Ελληνικό σχήμα στην Ελλάδα. Όχι άλλο ένα από τις ΗΠΑ.

S-R.GR: Αγαπημένα σου τραγούδια από τους δίσκους που έκανες ποια είναι και γιατί;

Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το "You Give Me Love", το είχα γράψει αυτό όταν ήμουν 16 ετών, πριν μπω στους Divorce. Το έγραψα μόνη στο δωμάτιο μου με την ηλεκτρική κιθάρα του πατέρα μου. Ήταν υπέροχο που αυτό το τραγούδι μπήκε τελικά σε έναν δίσκο μου.

S-R.GR: Αν ηχογραφούσατε τώρα θα άλλαζες κάτι στη φωνή σου ή όχι;

Η φωνή μου έχει αλλάξει λίγο από τότε (αρχές 90’s), δεν νομίζω ότι ήμουν αρκετά έτοιμη για να τραγουδήσω Rock τότε. Τώρα πια είναι λίγο πιο δυνατή και πιο ισχυρή και με τα χρόνια έχω περισσότερο έλεγχο. Έχω καταγράψει ένα τραγούδι περίπου 10 χρόνια πριν, που λέγετε "Runner" με μια τοπική Metal μπάντα. Αν μπορούσατε να το ακούσετε θα βλέπατε μια μεγάλη διαφορά στο φωνητικό στυλ μου.

S-R.GR: Γνωρίζεις τελικά από θέματα πωλήσεων πως πήγαν εμπορικά οι δύο σας δίσκοι;

Εγώ πραγματικά ποτέ δεν μπήκα σε αυτόν τον κόπο. Νομίζω ότι βγάλαμε περισσότερα χρήματα από τα live μας, παρά από το ότι κάναμε με τις πωλήσεις των δίσκων. Αν, και εξακολουθώ να βλέπω τους δίσκους μας να πωλούνται ακόμα στο e-bay. Είναι κάπως αστείο για μένα, αλλά είναι ωραίο.

S-R.GR: Ποιες είναι οι αγαπημένα σου συγκροτήματα; πες μου τα 5-6 πιο αγαπημένα σου.

Λοιπόν, είμαι από το Bay Area (San Francisco), οπότε τα αγαπημένα μου είναι οι Journey και οι Night Ranger. Αγαπώ ακόμα όμως τους KISS. Από την άλλη είμαι και οπαδός των Smiths, αλλά έχω και αγάπη για τον Graham Bonnet.

S-R.GR: Γνωρίζω ότι κάποια χρόνια μετά την διάλυση των Divorce, εσύ και ο George φύγατε για την Αμερική, ποιος ήταν ο λόγος;

Βασικά, δεν φύγουμε μαζί εμείς οι δύο. Πρώτη έφυγα εγώ και μετά ήρθε ο George περίπου ένα χρόνο αργότερα. Ήταν απόφαση μου να φύγω, αν και τα πράγματα ήταν ακόμα καλά (οικονομικά) τότε στην Ελλάδα. Άπλα ήθελα να επανέλθω στις ΗΠΑ μετά από τόσο καιρό είχα επιθυμήσει την περιοχή μου (Bay Area).

S-R.GR: Τελικά οι Divorce πήραν διαζύγιο μουσικά, ενώ εσείς οι δυο όχι, αφού έχετε μια επιτυχημένη οικογένεια μαζί, μπράβο σας.

Σ’ ευχαριστώ πολύ, είναι ένα καταπληκτικό επίτευγμα να ξεκινήσεις και να διατηρήσεις μια καλή αρμονική οικογένεια. Είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ ευλογημένη.

S-R.GR: Ασχολείσθε ακόμα με την μουσική; Όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει έχεις ηχογραφήσει κάτι;

Ναι, έχω ηχογραφήσει το 2001 ένα τραγούδι το “Runner” με ένα σχήμα που ονομάζετε Proxy. Έχω επίσης ηχογραφήσει άλλο ένα τραγούδι το “Dirty Hearts” με έναν κιθαρίστα ονόματι Patrick Woods. Όταν μου πήρε συνέντευξη στο ραδιόφωνο ο Greg Kihn, με έκανε να μιλήσω Ελληνικά ζωντανά στον αέρα... αν μη τι άλλο ήταν διασκεδαστικό. Ο George έχει κάνει πολλά έργα και έχει προσφέρει πολλά τραγούδια του σε διάφορους καλλιτέχνες. Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στην μουσική ιστοσελίδα την Rervebnation.com

S-R.GR: Αγαπητή Johanna σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διέθεσες, έτσι ώστε να απαντήσεις στις ερωτήσεις μου.

Παρακαλώ, εγώ σ’ ευχαριστώ Ηλία, πολύ ευχαριστώ και πάλι ήταν πολύ όμορφο να μιλήσω για όλα αυτά.

S-R.GR: Οι τελευταίες λέξεις δίκες σου, για το κλείσιμο.

Ήθελα απλώς να πω ευχαριστώ σε όλους τους οπαδούς μας, τους θυμάμαι ακόμα και θα τους αγαπώ για πάντα... σας ευχαριστώ και πάλι να είστε όλοι καλά.