Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 22:18:24

ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

25 ΕΞΩΦΥΛΛΑ HEAVY METAL ΔΙΣΚΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ

HARD ROCK & HEAVY METAL ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΔΙΣΚΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ...

 
Η μαγεία του δίσκου δεν βρίσκεται μόνο στο γεγονός ότι μπορεί να κρατήσει μέσα του αιώνια φυλακισμένη μια μουσική δημιουργία. Είναι και στην αφή του, στο σχήμα του, στην όψη του και πολύ περισσότερο, σε αυτό που λέμε εξώφυλλο. Πάμπολλοι δίσκοι έχουν αποτυπωθεί στη μνήμη και στη συνείδηση μας, όχι μόνο για τη μουσική τους αλλά και για το εξώφυλλο τους. Εξάλλου, η πρώτη εντύπωση ανήκει μοιραία σ’ αυτά και είναι δεκάδες τα εξώφυλλα που έχουν υποβοηθήσει το μουσικό έργο στην εξάπλωση του. Ένα εξώφυλλο μπορεί να είναι ένα έργο τέχνης στην καλύτερη του στιγμή, ένα μέσο που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να πάρει πάμπολλες διαστάσεις. Βέβαια, τον πρωτεύοντα ρόλο τον παίζει πάντα η μουσική… έτσι δεν είναι; Δεν είναι λίγες οι φόρες όμως που η εικόνα του εξωφύλλου ισορροπεί με το μεγαλείο του ήχου και γίνεται αναπόσπαστο μέρος του. Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές όμως που η εικόνα ενός εξωφύλλου, έχει φέρει πολλά προβλήματα στα συγκροτήματα. Μέσα από το artwork του εξωφύλλου, μπορείς να διακρίνεις το ύφος της μουσικής, αλλά και τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο εκάστοτε καλλιτέχνης, είτε είναι αυτά σαρκαστικά, είτε είναι ειρωνικά, είτε είναι ας πούμε προκλητικά. Κυρίως στην πουριτανική κοινωνία των ΗΠΑ, πολλά εξώφυλλα έχουν αλλάξει, γιατί θεωρούν μερικοί κάποιοι «δήθεν» ταγοί, ότι η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη ή δεν μπορούσε ακόμη να τα δεχτεί...
 
Το Heavy Metal δεχόταν ανέκαθεν αρνητική κριτική από την κοινή γνώμη για διάφορους λόγους. Πολλά Metal σχήματα έχουν κατηγορηθεί (άδικα) ότι προωθούν το Σατανισμό, την Μαύρη Μαγεία, τον Αποκρυφισμό, τον Μυστικισμό, αλλά επίσης και την Λαγνεία, την Πορνεία, τον Σεξισμό, τον Αλκοολισμό και πάει λέγοντας... Δεν είναι λίγα εκείνα τα εξώφυλλα, που έχουν ερωτικές εικόνες, γυμνές γυναίκες, σέξι φορέματα, αισθησιακές στάσεις, προκλητικές συμπεριφορές, σαγηνευτικές εμφανίσεις, υπαινικτικό περιεχόμενο, σεξουαλικές πράξεις και ούτω καθεξής. Πάντως πολλά από τα μουσικά σύνολα του Heavy Metal, χρησιμοποίησαν τέτοιες προκλητικές μεθόδους, ώστε να δημιουργήσουν θόρυβο γύρω από την νέα τους δισκογραφική κυκλοφορία, ως διαφημιστικό κόλπο και μέσο προώθησης τις δουλειάς τους. Μάλιστα, θρησκευτικές οργανώσεις έχουν καταστρέψει δεκάδες εκατοντάδες αντίτυπα δίσκων, ενώ περιοδείες συγκροτημάτων έχουν ακυρωθεί σε κάποιες χώρες (κυρίως) τις Λατινικής Αμερικής, από τις παρεμβάσεις πολλών χριστιανικών φανατικών οργανώσεων. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα Metal συγκροτήματα έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω των βίαιων ή των sexy απεικονίσεων των εξωφύλλων των δίσκων τους, αρκετά εξώφυλλα έχουν απαγορευτεί στο παρελθόν σε πολλές χώρες του κόσμου. Εδώ λοιπόν, θα παρελάσουν κάποια από αυτά τα εξώφυλλα, όσον αφορά τώρα την επιλογή των εξώφυλλων αυτών… είναι καθαρά η προσωπική μου πρόταση για να δείτε κάποια εξώφυλλα που έχουν απαγορευτεί στο παρελθόν κι πως έχουν αλλάξει. Το ότι δεν ασχολούμαι καθόλου με τον ακραίο χώρο, είναι δεδομένο, οπότε αδυνατώ να τα παρουσιάσω. Σας παρουσιάζω λίγα μόνον εξώφυλλα 25 τον αριθμό, έτσι για να πάρετε μια μικρή γεύση. Το πρώτο εξώφυλλο που παρουσιάζετε παρακάτω είναι το πρωτότυπο, ενώ το επόμενο είναι το λογοκριμένο ή το αλλαγμένο.
 
 
25 ΕΞΩΦΥΛΛΑ HEAVY METAL ΔΙΣΚΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ
Θα δούμε κάποια (λίγα) εξώφυλλα δίσκων που προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις και έφτασαν να απαγορευτούν. Αρκετά από αυτά υπήρξαν ασφαλώς θύμα μιας κοινωνίας πουριτανικής στα ήθη και υποκριτικής στις συμπεριφορές, μια κοινωνία που μονίμως ψάχνει να βρει αποδιοπομπαίους τράγους και φοράει μάσκες ηθικής (βλ.PRMC). Στη λίστα θα συναντήσουμε αρκετά από αυτά, σε κάποια μάλιστα η αντίδραση της καλής και άξιας κοινωνίας συνιστά τουλάχιστον τραγελαφικό γεγονός. Άλλα πάλι υπήρξαν επιτηδευμένα προκλητικά, ενώ μια μερίδα εξ’ αυτών των πρώτων εξωφύλλων δεν ήταν καθόλου κακόγουστα. Ορισμένα από τα εξώφυλλα που παρουσιάζονται και που θα τα δείτε ως λογοκριμένα, στην πλειοψηφία τους δεν είναι άσχημα, από αισθητική άποψη. Ωστόσο υπάρχει μερίδα κόσμου εκεί έξω, που αισθάνονται πως προσβάλλονται οι κώδικες τους, περί ηθικής.
 
 
1). Led Zeppelin – “Houses Of The Holy” (1973)

Το εξώφυλλο αυτό των Led Zeppelin, ήταν μια έμπνευση από το τέλος του μυθιστορήματος του Arthur C. Clarke “Childhood's End” (1953). Το εξώφυλλο είναι ένα collage αρκετών φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στην περιοχή “Giant's Causeway” στη Βόρεια Ιρλανδία. Αν και δεν έχει κάτι το επίμαχο ή το πολύ προσβλητικό η χυδαίο, έχει λογοκριθεί κάπως σε κάποιες επανεκδόσεις, σε CD κυρίως.
 
2). Scorpions – “In Trance” (1975)

Το εξώφυλλο του δίσκου των Scorpions δείχνει μια γυναίκα που χτυπά μια κιθάρα, μ’ ένα από τα στήθη της να είναι εκτεθειμένο. Το εξώφυλλο του δίσκου δέχτηκε αρκετή αρνητική κριτική και από τότε έχει αλλάξει έτσι ώστε το στήθος να μη φαίνετε, καθόλου.
 
3). UFO – “Force It” (1975)

Η κάπως αμφισβητούμενη αρχική κάλυψη του εξώφυλλου, που σχεδιάστηκε από την εταιρεία Hipgnosis, όπως και σχεδόν όλα τα albums των UFO στην δεκαετία του ’70. Για χρόνια, το ζευγάρι που φαίνετε στο φιλιέται στο μπάνιο ήταν άγνωστο ποιοι ήσαν, γιατί το γυμνό (για μερικούς), δεν ήταν και πολύ στα πρότυπα της ευπρέπειας. Τα δύο μοντέλα ήταν στην αρχική έκδοση πιο εμφανή στη εικόνα του εξώφυλλου, ενώ σε κάποιες χώρες όπως ΗΠΑ, ήταν σε αρκετά πιο αχνό φόντο, έτσι ώστε να μην διακρίνονται και τόσο καθαρά, ενώ υπάρχουν κι άλλες εκδόσεις όπου το ζευγάρι στην μπανιέρα δεν υπήρχε καθόλου, έχει αφαιρεθεί εντελώς.
 
4). Scorpions – “Taken By Force” (1978)

Το αρχικό εξώφυλλο για το album των Scorpions “Taken By Force” παρουσίαζε δύο μικρά παιδιά που έπαιζαν με τα όπλα σε ένα στρατιωτικό νεκροταφείο στη Γαλλία. Έτσι λοιπόν, μερικοί άνθρωποι έκριναν ότι αυτό ήταν αρκετά προσβλητικό κι έτσι άλλαξε με μια φωτογραφία του σχήματος στο εξώφυλλο.
 
5). Uncle Sam – “Heaven Or Hollywood” (1987)
Το πρώτο εξώφυλλο των Uncle Sam θεωρήθηκε πολύ πρόστυχο, σεξιστικό και άσεμνο, όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς. Κανένα δισκάδικο δεν δέχτηκε να προωθήσει το album τους, οπότε καταλαβαίνετε εάν ήθελαν να πουλήσουν έστω κι ένα αντίτυπο έπρεπε να το αλλάξουν, άμεσα. Έτσι στην επανακυκλοφορία του δίσκου το δροσερό νεανικό γυναικείο μοντέλο δεν ήταν εντελώς ολόγυμνο, αλλά φορούσε ένα μικρό sexy βρακάκι. Πόσος πουριτανισμός δηλαδή...
 
6). Scorpions – “Virgin Killer” (1976)

Πάλι οι Scorpions δέχονται λογοκρισία και απαγόρευση, το αρχικό εξώφυλλο που έδειχνε μια γυμνή μικρή ανήλικη (προφανώς) κοπέλα, με την ηβική της περιοχή να καλύπτεται εν μέρει από ένα σπασμένο γυαλί. Θεωρήθηκε προπαγανδιστικό και προκάλεσε πολλές διαμάχες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ αλλά και αλλού. Ως αποτέλεσμα αυτού, το album επανεκδόθηκε με διαφορετικό εξώφυλλο σε ορισμένες χώρες. Πρόσφατα το FBI άρχισε να ερευνά αυτό το ήδη απαγορευμένο εξώφυλλο.
 
7). Alice Cooper – “Live It To Death” (1971)

Το αρχικό εξώφυλλο αυτού του album, έδειχνε τον τραγουδιστή Alice Cooper που είχε βάλει τον αντίχειρα του να προεξέχει έτσι ώστε να φαίνεται ότι είναι το πέος του. Ο Alice υποστήριξε ότι έκανε την γνώστη χειρονομία (fuck) με το δάχτυλο και το φερμουάρ, το οποίο όμως με μια γρήγορη ματιά παραπέμπει σε ανδρικό γενετικό όργανο. Όταν επανακυκλοφόρησε ο δίσκος από την Warner Bros., το cover ανατυπώθηκε άλλαξε κάπως και το φόντο, αλλά το βασικότερο δεν υπήρχε το χέρι του Cooper, που είχε ήδη αφαιρεθεί.
 
8). Scorpions – “Lovedrive” (1979)

Δεν έχουν περάσει και λίγα οι Scorpions με τα εξώφυλλα τους. Εδώ αυτό το album απεικόνιζε έναν άνδρα και μια γυναίκα (με ανοικτό φόρεμα), να είναι καθισμένοι στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου, με ένα από τα στήθη της γυναίκας να εκτίθεται και να συνδέεται με το χέρι του άνδρα με μια τσίχλα. Δημιουργήθηκε από τον Storm Thorgerson της εταιρείας σχεδιασμού εξωφύλλων Hipgnosis. Όπως ήταν αναμενόμενο κι αυτό προκάλεσε κάποια διαμάχη κατά την πρώτη του απελευθέρωση και στη συνέχεια απαγορεύτηκε σε κάποιες χώρες. Στο οπισθόφυλλο όμως του δίσκου το ένα στήθος της γυναίκας είναι εντελώς ακάλυπτο.
 
9). Metallica – “Metal Up Your Ass” (1982) / Metallica – “Kill ’Em All” (1983)
Τόσο το όνομα του τίτλου, όσο και το εξώφυλλο του album αυτού λογοκρίθηκαν από την αρχή πριν καν κυκλοφορήσουν, με αποτέλεσμα ν’ αλλάξουν πάραυτα και τα δύο. Ωστόσο, η δισκογραφική εταιρεία των Metallica η Megaforce δεν επέτρεπε το αρχικό cover. Το group αναγκάστηκε ν’ αλλάξει το όνομα του τίτλου σε “Kill ’Em All”, αλλά και το ίδιο το εξώφυλλο, που τώρα έδειχνε χαρακτηριστικά, τη σκιά ενός χεριού να αφήνει ένα σφυρί σ’ ένα αιματοβαμμένο φόντο. Ο νέος αυτός τίτλος του δίσκου σε “Kill ’Em All”, ήταν τελικά αυτό που είπε ο μπασίστας του σχήματος Cliff Burton, αφού η δισκογραφική τους εταιρεία απέρριψε το αρχικό όνομα… «Metal Up Your Ass?, απλά Fuckin’ Kill ’Em All» ήταν τα ακριβή λόγια του Cliff.
 
10). Scorpions – “Love At First Sting” (1984)

Άλλη μια φορά που το Γερμανικό μουσικό σύνολο, βρίσκετε στο στόχαστρο τις λογοκρισίας. Το αρχικό εξώφυλλο που δημιουργήθηκε από τον Helmut Newton, δείχνει ένα μερικώς γυμνό ζευγάρι κλειδωμένο μέσα σε μια αγκαλιά, με τον άνδρα να κάνει στη γυναίκα ένα tattoo (σκορπιό), στον μηρό της. Παρά το γεγονός ότι η δισκογραφική εταιρεία του group, έδειξε αυτό το αρχικό cover στα καταστήματα δίσκων, χωρίς καμία αρχική ανησυχία. Η καταγγελία όμως της αλυσίδας καταστημάτων Wal-Mart, αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου είχε σαν αποτέλεσμα η Αμερικάνικη PolyGram Records να εκδώσει ένα πιο καθαρό εξώφυλλο, για χρήση σε πολλές από τις αλυσίδες των πολυκαταστημάτων. Το εναλλακτικό εξώφυλλο, σχεδιάστηκε έτσι ώστε για να είναι λιγότερο αμφιλεγόμενο, δείχνοντας απλά μια φωτογραφία των μελών του σχήματος, η οποία ήταν η ίδια φωτογραφία από το inner sleeve.
 
11). Savage Grace – “Master Of Disguise” (1985)

Αυτό το εξώφυλλο των Αμερικανών, άλλαξε κι αυτό από τον πουριτανισμό μερικών, αφού θεώρησαν το πρώτο αρκετά σεξιστικό και απρεπές όσον αφορά το γυναικείο φύλλο. Πάντως και το δεύτερο cover δεν ήταν και τόσο σεμνό, αν πεις ότι το πρώτο προσβάλει την γυναίκα με χυδαίο τρόπο, το δεύτερο είναι κι αυτό χυδαίο, αφού η γυναίκα συνεχίζει να είναι υποχείριο του Νόμου δεμένη στη μοτοσυκλέτα του αστυνομικού οργάνου, αλήθεια πως τους ξέφυγε κι αυτό…
 
12). Stryper – “To Hell With The Devil” (1986)

Αυτό το εξώφυλλο άλλαξε αφού πολλά χριστιανικά καταστήματα δίσκων στην Αμερική, αρνήθηκαν να αποθηκεύσουν στα ράφια τους, αλλά και να το πουλήσουν, καθώς υπήρχε μια πεντάλφα στο εξώφυλλο. Έτσι λοιπόν η εταιρεία των Stryper το άλλαξε, για να μπορέσει να το πουλήσει. Φανταστείτε, όμως ότι το εν λόγο μουσικό σύνολο ήταν του White/ Christian Metal χώρου, φανταστείτε τι θα γινόταν εάν ήταν του ακραίου χώρου ας πούμε.
 
13). Guns N' Roses – “Appetite For Destruction” (1987)

Το πρωτότυπο εξώφυλλο για το album “Appetite For Destruction” των Guns N’ Roses, βασίζεται σ’ έναν πινάκα ζωγραφικής του Robert Williams, όπου παρουσιάζει μια γυναίκα με ανοιχτό πουκάμισο, η οποία έχει σαφώς δεχτεί πράξη βιασμού από ένα robot βιαστή, το οποίο όμως επρόκειτο να καταστραφεί από έναν άλλο μεταλλικό robot εκδικητή. Όταν πολλά τηλεοπτικά μουσικά προγράμματα αρνήθηκαν να παίξουν video-clip του group, εξαιτίας του εξωφύλλου και αφού αρκετά δισκάδικα στις ΗΠΑ αρνήθηκαν να έχουν αυτό το αμφιλεγόμενο album στα καταστήματα τους. Το σχήμα αποφάσισε να κυκλοφορήσει αυτό το αμφιλεγόμενο εξώφυλλο μόνον εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο εσωτερικό της χώρας τους το αντικατάστησαν με το cover που απεικονίζει ένα σταυρό και κρανία των πέντε αρχικών μελών του group. Αυτό σχεδιάστηκε από τον Billy White Jr. και αρχικά ήταν ως tattoo, όπου το κάθε κρανίο αντιπροσώπευε το κάθε μέλος των G N’ R.
 
14). Mötley Crüe – “Shout At The Devil” (1983)

Αυτό το album ήταν μια τεράστια επιτυχία για τους Mötley Crüe, φέρνοντας τους την διεθνή προσοχή του κοινού. Ο τίτλος του δίσκου αλλά και η χρήση μιας πεντάλφας που αχνό-φαινόταν στο εξώφυλλο του δίσκου, έφεραν μεγάλη διαμάχη το 1983. Οι πεντάλφες, οι ανάποδοι σταυροί κλπ, ασφαλώς δεν υπήρξαν κάτι καινούργιο για την μουσική, υπήρξαν ουκ ολίγα εξώφυλλα δίσκων που πρόβαλαν αντίστοιχες εικόνες. Η διαφορά ωστόσο των Mötley Crüe με το πλήθος από τα Black/ Death Metal σχήματα, ήταν πως αυτοί ήταν πρώτοι που απευθύνονταν στο mainstream κοινό. Επομένως μια πεντάλφα σε εξώφυλλο δίσκου τους είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο και βαθμό προβολής. Χριστιανικές ομάδες είχαν βρει στο σχήμα τους αποδιοπομπαίους τράγους που αναζητούσαν τα Κρίματα του Κόσμου. Όσο αφορά το συγκρότημα το ίδιο, κάθε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα, το ψευδό-σατανικό image πουλούσε και ο δίσκος ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους. Καθώς, οι χριστιανικές και οι συντηρητικές ομάδες πολιτών των ΗΠΑ, πίστευαν και υποστήριζαν ότι το group ενθάρρυνε τους ακροατές του, να λατρεύουν τον Σατανά. Όπως ήταν αναμενόμενο κι αυτό το cover άλλαξε με κάτι, που ήταν κάπως πιο σεμνό από το προηγούμενο, έτσι παραχωρήσε τη θέση του στις φωτογραφίες των τεσσάρων μελών.
 
15). Poison – “Open Up and Say... Ahh!” (1988)

Αυτό το album των Poison, θεώρησαν μερικοί και υποστήριξαν ότι είχε στο εξώφυλλο του έναν θηλυκό δαίμονα που έβγαζε μια τεράστια γλώσσα στο στυλ του Gene Simmons (KISS). Μετά από παρά πολλή αναστάτωση από την εκκλησία και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των ΗΠΑ, ανάγκασαν την εταιρεία του συγκροτήματος ν’ αλλάξει το εξώφυλλο. Έτσι έκρυψαν την προσβλητική γλώσσα και άφησαν να φαίνονται και να είναι ορατά μόνον τα μάτια του θηλυκού δαίμονα.
 
16). Iron Maiden – “No Prayer For The Dying” (1990)

Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδόσεις αυτού του album των Iron Maiden, η αρχική έκδοση του βινυλίου στα 1990, έχει τον Eddie να εκτοξεύεται από τον τάφο του και να αρπάζει από τον λαιμό, έναν νεκροθάφτη τυμβωρύχο. Σχεδιάστηκε για άλλη μια φορά από τον Derek Riggs, για την επανέκδοση του, ζητήθηκε όμως από τον Derek να αφαιρέσει την εικόνα του νεκροθάφτη, αλλά να υπάρχει ο Eddie κι ο τάφος όπως και έγινε. Στη δεύτερη έκδοση του δίσκου προστέθηκε επίσης και η επιγραφή “After The Daylight, The Night Of Pain, That Is Not Dead, Which Can Rise Again”, πάνω στην ταφόπλακα.
 
17). Hurricane – “Slave To The Thrill” (1990)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια γυναίκα που κάνει ερώτα και το ευχαριστιέται με μια μηχανή του sex, η μπορεί να είναι μία ακόμη ιατρικής φύσης συνεδρία, μεταξύ μιας γυναίκας και μίας μηχανής. Μια συμβολή ενδεχομένως στην αυξανόμενη συζήτηση πάνω στον ρόλο των μηχανών μέσα στη ζωή μας. Τότε θεωρήθηκε πολύ σκανδαλώδες κάτι τέτοιο για την πουριτανική Αμερικανική κοινωνία, οπότε οι Hurricane έπρεπε ν’ αλλάξουν το εξώφυλλο τους, αν ήθελαν να τα έχουν καλά με τις διάφορες φανατικές γυναικείες οργανώσεις στην χώρα τους, έτσι λοιπόν, το επιστημονικού αυτού ενδιαφέροντος εξώφυλλο απαγορεύτηκε. Άλλαξε το cover, αφαιρέθηκε το γυναικείο μοντέλο κι έμεινε μόνον η μηχανή του sex, οπότε όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Πάντως, καλύτερο θα ήταν να είχε συμβεί το αντίστροφο, να έφευγε η μηχανή και να έμενε η γυναίκα, στη συγκεκριμένη στάση. Όμως, μετά από κάποια χρόνια τέτοιου είδους μηχανές (sex gun machine, ή love ride machine, κλπ), κυκλοφόρησαν ευρέως στην Αμερικανική αγορά μέσω των διάφορων sex shops.
 
18). Van Halen – “Balance” (1995)

Αν και δεν υπάρχει κάτι το τόσο απόλυτα προσβλητικό και χυδαίο στο εξώφυλλο του album αυτού των Van Halen, ωστόσο φαίνεται δεν έχει όλος ο κόσμος την ίδια άποψη. Σε ορισμένες χώρες λοιπόν (κυρίως τις Άπω Ανατολής), πολλοί ήταν αυτοί που ενοχλήθηκαν από τα σιαμαία αυτά μικρά ανήλικα παιδιά (ή μήπως από τη… γύμνια τους). ‘Ετσι ζήτησαν λοιπόν, να σβηστεί εξ’ ολοκλήρου το ένα εκ των δύο (εκείνο που βρίσκεται στα αριστερά της εικόνας) και να ξανά κυκλοφορήσει ο δίσκος έχοντας μόνον το ένα μωρό στο εξώφυλλο. Κάπως έτσι λοιπόν, η ανθρωπότητα και ο κόσμος μας σώθηκε.
 
19). Great White – “Hooked” (1991)

Το αρχικό cover του album των Great White, φωτογραφήθηκε από τον φωτογράφο John Scarpati. Εμφάνιζε ένα γυμνό γυναικείο μοντέλο που έβγαινε μέσα από τη θάλασσα πάνω σ’ ένα μεγάλο αγκίστρι. Αυτό το εξώφυλλο αντικαταστάθηκε λίγο μετά, από την πίεση που δέχτηκαν group και δισκογραφική εταιρεία, σ’ ένα άλλο πιο εναλλακτικό εξώφυλλο, που τώρα είχε το αγκίστρι ακόμα πιο κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και το μοντέλο εν μέρει βυθισμένο μέσα στο νερό, έτσι ώστε μόνο το κεφάλι και τα χέρια του να ήταν ορατά. Η αρχική βινυλιακή έκδοση πάντως, διατηρεί το αρχικό εξώφυλλο.
 
20). Black Label Society – “Sonic Brew” (1999)

Αυτο το πρώτο solo album του Zakk Wydle (ex- Ozzy Osbourne), επικρίθηκε σφοδρά και άλλαξε, διότι για το πρώτο πίστευαν ότι προτρέπει και οδεύει την νεολαία προς τον αλκοολισμό. Έτσι εμφανίστηκε το δεύτερο με το γνωστό (με τα κρανία) λογότυπο του. Πάντως, για την απαγόρευση του πρώτου εξωφύλλου, ρόλο έπαιξε και η γνωστή εταιρεία whiskey Johnnie Walker, που εξέδωσε μια διαταγή παύσης και απόσυρσης του album, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το cover σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ταιριάζει, στον γραφικό σχεδιασμό που έχουν τα μπουκάλια “Black Label Whiskey”, χωρίς προηγούμενη άδεια της. Όμως όπως όλοι γνωρίζετε, οι διαφημίσεις αλκοόλ και τσιγάρων βρίσκονται πια παντού κι εκτός τηλεόρασης.
 
21). Lynyrd Skynyrd – “Street Survivors” (1977)

Μετά την κυκλοφορία του album, συνέβη μια ανείπωτη τραγωδία στους Lynyrd Skynyrd. Στις 20 Οκτωβρίου του 1977 (κι ενώ το group περιόδευε), το μισθωμένο δικινητήριο αεροπλάνο τους συνετρίβει στο Mississippi. Στη μοιραία πτώση σκοτώθηκαν ο τραγουδιστής Ronnie Van Zant, ο κιθαρίστας Steve και η Cassie Gaines. Η δισκογραφική τους εταιρεία η MCA αντέδρασε ακαριαία σε αυτήν την τραγωδία. Το εξώφυλλο του δίσκου, που έδειχνε το συγκρότημα σε έναν δρόμο, με την πόλη γύρω τους τυλιγμένη στις φλόγες, αλλάχτηκε αμέσως από μια φωτογραφία όπως ήταν αυτή στο οπισθόφυλλο (σε ημικύκλιο σε ένα απλό, μαύρο background). Μόνον μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, ξανά κυκλοφόρησε ο δίσκος με το αρχικό original cover.
 
22). Bon Jovi – “Slippery When Wet” (1986)

Το περίφημο αυτό album, είναι για πολλούς ο κορυφαίος δίσκος των Bon Jovi, καταχωρήθηκε στις μνήμες πολλών από μας με το δεύτερο εξώφυλλο που βλέπουμε. Το πιο γνωστό παγκοσμίως εξώφυλλο των Bon Jovi δείχνει, μια μαύρη βρεγμένη σακούλα σκουπιδιών με τις λέξεις “Slippery When Wet” που εντοπίζεται να επιπλέει στο νερό. Το αρχικό εξώφυλλο παρουσιάζει μια busty γυναίκα σε ένα υγρό κίτρινο t-shirt με το όνομα του δίσκου στο μπροστινό μέρος της μπλούζας. Αλλά βασικά η αρχική αυτή έκδοση του δίσκου δεν πρόλαβε καλά-καλά να κυκλοφορήσει (παρά μόνο στην Ιαπωνία). Έτσι αλλάχτηκε ακριβώς λίγο πριν από την απελευθέρωση του, ένας λόγος γι’ αυτή την αλλαγή ήταν οι φόβοι της δισκογραφικής εταιρείας του group, ότι οι κυριότερες αλυσίδες καταστημάτων δίσκων θα το απαγόρευαν. Καθότι και στο παρελθόν είχαν αρνηθεί δίσκους με σεξιστικό εξώφυλλο, ή ότι δεν το ήθελε ο Jon Bon Jovi κρίμα πάντως, έτσι όμως θα έβγαζε επιτέλους νόημα ο τίτλος του δίσκου.
 
23). Aerosmith – “Nine Lives” (1997)

Το πρωτότυπο αρχικό εξώφυλλο των Aerosmith, προκάλεσε το θυμό ορισμένων Ινδουιστών που αισθάνθηκαν το αυτό το έργο τέχνης, που ελήφθη από τις εικόνες ινδουιστών και μεταβλήθηκε δίνοντας στο χορευτικό σχήμα το κεφάλι μιας γάτας, ήταν προσβλητικό. Το συγκρότημα, που αγνοούσε την πηγή αυτού του έργου τέχνης, αλλά ούτε γνώριζε ότι η εικόνα περιέχει ινδουιστικά σύμβολα, μαζί με την δισκογραφική τους εταιρεία, ζήτησαν συγγνώμη και άλλαξαν το εξώφυλλο.
 
24). Anthrax – “Fistful Of Metal” (1984)

Το εξώφυλλο του album απεικόνιζε μια μεταλλική γροθιά, να χτυπά στο σαγόνι έναν άνθρωπο καθώς το στόμα του έχει γεμίσει αίματα. Καθώς όμως, ορισμένα καταστήματα δίσκων αρνήθηκαν να πουλήσουν το album, εξαιτίας του εξωφύλλου. Η Megaforce ξανά κυκλοφόρησε το album των Anthrax, απεικονίζοντας όμως ήταν το πρωτότυπο έργο με λιγότερο αίμα, ενώ η επανέκδοση του σε CD, η γροθιά δεν φαίνετε καθόλου.
 
25). Lita Ford – “Out For Blood” (1983)

Αυτό το πρώτο solo album της πρώην κιθαρίστριας των Runaways, απαγορεύτηκε διότι δεν ήταν μόνον sexy, αλλά ήταν και κάπως αιματοβαμμένο. Το αρχικό εξώφυλλο έδειχνε τη Lita να στέκεται μπροστά από μια μεταλλική αράχνη, όπου κρατούσε μια σπασμένη κιθάρα και αιωρούταν γυρώ-γυρώ αρκετό αίμα. Αργότερα αντικαταστάθηκε με ένα άλλο sexy εξώφυλλο της Lita, όπου στέκεται μπροστά σε ένα μωβ φόντο με την κιθάρα της, πάντως το δεύτερο αυτό εξώφυλλο, είχε μια sexy εικόνα που θα την διατηρούσε ως καλλιτέχνης, κυρίως για το μεγαλύτερο μέρος των επόμενων δύο δεκαετιών.
 
 
Kείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.