Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 10:28:34

SOUTHERN ROCK ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

VOLUNTEER JAM (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

VOLUNTEER JAM

 
Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό μουσικό γεγονός για τον κόσμο του Νότιου Rock (για όσους το γνωρίζουν φυσικά), έτσι λοιπόν κάνουμε αυτό το ξεχωριστό αφιέρωμα. Νομίζω πως είναι η πρώτη φορά που Ελληνικό site ή γενικά Ελληνικό μουσικό έντυπο, κάνει μια τέτοια αναφορά γι’ αυτό το μοναδικό γεγονός, οπότε δώστε (εάν το επιθυμείτε), σας παρακαλώ την δέουσα προσοχή.
 
 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, το Volunteer Jam άρχισε ως μια ετήσια συναυλία των Charlie Daniels Band, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 4 Οκτωβρίου του 1974 στην περιοχή Murfreesboro του Tennessee και ήταν η αρχή μιας παράδοσης, που κράτησε πάνω από 40 έτη.
Μέσα από όλα τα επιτεύγματα της μουσικής του ο Charlie Daniels, μπορεί να είναι όμως περισσότερο περήφανος για την οργάνωση αυτής της φαντασμαγορικής μουσικής εκδηλώσεις, όπου πραγματοποιήθηκαν (μέχρι στιγμής) 24 μουσικά festival κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
Το Volunteer Jam, ήταν και είναι ακόμα ένα μουσικό υπερθέαμα και ένα από τα πιο γνωστά επιτεύγματα του Charlie Daniels, η θρυλική εκδήλωση ξεκίνησε το 1974 στο Tennessee, ως ένας τρόπος για να εορτάσει στην πρωτεύουσα του Country, το τόσο νέο αναπτυσσόμενο και πολλά υποσχόμενο Southern Rock μουσικό κίνημα.
Ο Charlie Daniels ήταν αυτός που σκέφτηκε και υλοποίησε αυτό το festival, για να δείξει την αγάπη που έχει ο συμπαθέστατος Godfather του Southern Rock στην σκληρή ηλεκτρική μουσική του Νότου. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια ο Charlie κάλεσε πολλές μουσικές προσωπικότητες του χώρου να παραβρεθούν μαζί του πάνω στη σκηνή, προς τέρψιν των οπαδών που παρακολουθούσαν τα live shows.
 
 
Η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε το 1974, αλλά από το 1975 και μέχρι το 1996 ελάμβανε μέρος αποκλειστικά και μόνο στο Nashville του Tennessee, έκτοτε και μετά το 1996 γίνονταν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, με την μορφή περιοδείας.
Το πρώτο έτος (1974) μαζεύτηκαν περίπου 2.400 άτομα, αλλά την επομένη χρονιά το 1975 πήγαν πάνω-κάτω 10.6000 οπαδοί του Νότιου Rock, ενώ περίπου 100 ραδιοφωνικοί σταθμοί των ΗΠΑ μετέδωσαν ζωντανά 1 ώρα από αυτή την εκδήλωση. Το 2ο Volunteer Jam κυκλοφόρησε και με τη μορφή ταινίας, φιλολογείτε ως η «πρώτη Southern Rock ταινία» , ενώ εμφανίστηκε σε διαφόρους κινηματογράφους και θέατρα των ΗΠΑ, η ταινία επανακυκλοφόρησε και σε DVD το 2007.
Κάθε μία από τις συναυλίες στο Volunteer Jam, συγκέντρωσε μια μακρά λίστα από special guest μουσικούς όπου εμφανίζονται πάνω στη σκηνή μαζί με τον Charlie και το συγκρότημα του, συμπεριλαμβανομένων όπως οι Ted Nugent, Allman Brothers Band, Marshall Tucker Band, Billy Joel, Garth Brooks, Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet, Outlaws, Stillwater, Stevie Ray Vaughan, Tammy Wynette, Roy Acuff, Carl Perkins, Alabama, Don Henley, Barefoot Jerry και πολλά-πολλά άλλα γνωστά ονόματα του Νότιου Rock. Πολλές από αυτές τις συναυλίες μεταδόθηκαν ζωντανά από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με εθνική εμβέλεια σε όλη την Αμερική.
Στις συναυλίες δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στο είδος της μουσικής που κλήθηκαν οι μουσικοί να εκτελέσουν, περιλαμβάνονται πχ Hard Rock, Bluegrass, Southern Rock, Gospel, Cowboy Western, Soul και Country Rock.
Τώρα, πολλές από αυτές τις συναυλίες έχουν μαγνητοσκοπηθεί ενώ άλλες έχουν ηχογραφηθεί και έχουν κυκλοφορήσει είτε σε βινύλιο είτε σε CD. Σε δίσκο έχουν κυκλοφορήσει το πρώτο Volunteer Jam (σε μονό βινύλιο), τα Volunteer Jam III & IV μαζί (σε διπλό βινύλιο), το Volunteer Jam VI (σε διπλό βινύλιο), ενώ το 1981 ήταν το τελευταίο που κυκλοφόρησε σε βινύλιο το Volunteer Jam VII. Επίσης το 1999 κυκλοφόρησαν τα “Classic Live Performances, Volume One” και “Classic Live Performances, Volume Two”, ως οι καλύτερες στιγμές των Volunteer Jam σε 2 μονά CD.
 
 

VOLUNTEER JAM

Μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτές τις συναυλίες, θα παρουσιαστούν (εν συντομία) παρακάτω.
 
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1970
VOLUNTEER JAM
4-Οκτώβριου-1974 (“Murphy Center”, Murfreesboro, TN)
Σε αυτήν την πρώτη συναυλία (στο campus του Πανεπιστήμιο στο Murfreesboro), ο Charlie κάλεσε μερικούς από τους φίλους του, όπως τον Dickey Betts από τους Allman Brothers Band, τους Toy Caldwell, Jerry Eubanks και Paul Riddle από τους Marshall Tucker Band, να μοιραστούν μαζί του τη σκηνή. Έτσι λοιπόν γεννιέται μια παράδοση στο Southern Rock. Μέρος της συναυλίας βγήκε και σε μονό βινύλιο από την Capricorn records το 1975.
VOLUNTEER JAM II
12-Σεπτεμβρίου-1975 (“Municipal Auditorium”, Nashville, TN)
Γνωστό και ως Volunteer Jam '75 (όπου θα γινόταν πια μόνιμα στην πόλη του Nashville), εκτός των Charlie Daniels Band, special guests της βραδιάς ήταν οι Marshall Tucker Band, ο Dickie Betts και ο Chuck Leavell από τους Allman Brothers Band, ο Jimmy Hall από τους Wet Willie και ο Dru Lombar από τους Grinderswitch. Η συναυλία γυρίστηκε σε ταινία και παίχτηκε στους κινηματογράφους σε πολλές πόλεις τις Αμερικής.
VOLUNTEER JAM III
8-Ιανουαρίου -1977 (“Municipal Auditorium”, Nashville, TN)
Το Volunteer Jam δεν πραγματοποιήθηκε το 1976, αλλά επανήλθε το 1977 και τον μήνα Ιανουάριο. Μαζί με τους Charlie Daniels Band, special guests στο τούτο το live ήταν οι Winters Brothers Band, οι Grinderswitch, οι Wet Willie, οι Sea Level, οι Sanford/ Townsend Band και άλλοι.
VOLUNTEER JAM IV
14-Ιανουαρίου-1978 (“Municipal Auditorium”, Nashville, TN)
Οι Winters Brothers Band, οι Grinderswitch, οι Wet Willie, οι Sea Level, οι Sanford/ Townsend Band και οι Charlie Daniels Band ήταν μερικοί από τους καλλιτέχνες αυτού του live. Οι καλύτερες στιγμές από τα Volunteer Jam III και IV κυκλοφόρησαν σε διπλό βινύλιο το 1978 από την Epic records.
VOLUNTEER JAM V
13-Ιανουαρίου-1979 (“Municipal Auditorium”, Nashville, TN)
Το festival πραγματοποιήθηκε γι’ άλλη μια φορά, αλλά όμως αυτή τη φορά σηματοδότησε την επιστροφή των Lynyrd Skynyrd στη σκηνή για πρώτη φορά μετά το αεροπορικό δυστύχημα του ’77. Ειδικοί προσκεκλημένοι περιλαμβάνονται επίσης οι Toy Caldwell και George McCorkle από τους Marshall Tucker Band, ο Dobie Gray, οι Winters Brothers Band, οι Henry Paul Band, ο Link Wray, ο John Prine, ο Carl Perkins, οι Grinderswitch, ο Papa John Creach, οι Stillwater και πολλά άλλοι.
 
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980
VOLUNTEER JAM VI
12-Ιανουαρίου-1980 (“Municipal Auditorium”, Nashville, TN)
Το πρώτο για την δεκαετία του ’80, με special guests (εκτός των Charlie Daniels Band), οι Winters Brothers Band, ο Dobie Gray, οι Grinderswitch, ο Papa John Creach, οι Henry Paul Band, ο Rufus Thomas, η Crystal Gayle, οι Wet Willie, οι Bobby Jones & New Life, οι Louisiana's LeRoux, ο Ted Nugent και πολλά άλλοι. Οι καλύτερες στιγμές από αυτό το Volunteer Jam κυκλοφόρησαν και σε διπλό βινύλιο από την Epic records.
VOLUNTEER JAM VII
17-Ιανουαρίου-1981 (“Municipal Auditorium”, Nashville, TN)
Στο Volunteer Jam VII, οι special guests ήταν μεταξύ άλλων ο Ted Nugent, ο Dobie Gray, οι Molly Hatchet, ο Delbert McClinton, η Crystal Gayle, ο Bobby Bare, ο Jimmy Hall από τους Wet Willie και πολλά άλλοι. Οι καλύτερες στιγμές από αυτό το Volunteer Jam κυκλοφόρησαν και σε διπλό βινύλιο από την Epic records, ήταν όμως και η τελευταία φορά που βγήκε κάτι τέτοιο σε δίσκο γι’ αυτό το μοναδικό festival.
VOLUNTEER JAM VIII
30-Ιανουαρίου-1982 (“Municipal Auditorium”, Nashville, TN)
Μερικά από συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες του South που πήραν μέρος ήταν ο Johnny Lee, ο George Thorogood, η Crystal Gayle, οι Quarterflash, οι Oak Ridge Boys, ο Dickey Betts, ο Jimmy C. Newman, ο Duane Eddy, ο Roy Acuff και πολλοί άλλοι.
VOLUNTEER JAM IX
22-Ιανουαρίου-1983 (“Municipal Auditorium”, Nashville, TN)
Σε αυτό το Volunteer Jam ο Charlie, κάλεσε τους εξής special guests James Brown, Carl Perkins, Dickey Betts, Grinderswitch, Quarterflash, Johnny Lee, Winters Brothers Band, Papa John Creach, Woody Herman και πολλούς άλλους.
VOLUNTEER JAM X
4-Φεβρουαρίου-1984 (“Municipal Auditorium”, Nashville, TN)
Σε αυτό το Volunteer Jam αλλάζει ο μηνάς διεξαγωγής του, ενώ οι special guests είναι μεταξύ άλλων οι Nitty Gritty Dirt Band, ο Ronnie Milsap, ο Dobie Gray, ο Stevie Ray Vaughan, ο Vince Gill, η Louise Mandrell, ο Amy Grant, οι Bellamy Brothers, η Emmylou Harris, ο Rodney Crowell, η Crystal Gayle, οι Exile, ο B.J. Thomas, ο Tammy Wynette.
VOLUNTEER JAM XI
2-Φεβρουαρίου-1985 (“Municipal Auditorium”, Nashville, TN)
Τελευταίο που γίνετε μήνα Φεβρουάριο. Οι special guests που ανέβηκαν στο σανίδι ήταν ο Kris Kristofferson, ο Tom Wopat (Dukes Of Hazard), ο Little Richard, η Nicolette Larson, οι Alabama, ο Ted Nugent, ο Bill Medley από τους Righteous Brothers, ο Tommy Shaw από τους Styx, ο Lacy J Dalton, ο Gail Davies, ο Eddy Raven, η Emmylou Harris και ο Amy Grant, μεταξύ άλλων.
VOLUNTEER JAM XII
12-Ιουλίου-1986 (“Starwood Amphitheatre” Nashville, TN)
Σε αυτό το Volunteer Jam, έχουμε αλλαγή χώρου αλλά και μήνα. Οι special guests που πλαισιώνουν τον Charlie σε αυτό το live είναι ο John Conlee, ο Dobie Gray, οι Judds, οι Restless Heart, ο Marty Stuart, οι Outlaws, ο John Schneider(Dukes Of Hazard), οι Allman Brothers Band, ο Dwight Yoakum και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες.
VOLUNTEER JAM XIII
6-Σεπτεμβρίου-1987 (“Starwood Amphitheatre” Nashville, TN)
Αλλαγή μήνα και πάλι σε τούτο το Volunteer Jam, που ήταν όμως και το τελευταίο show για την δεκαετία του ’80. Ειδικοί προσκεκλημένοι περιλαμβάνονται οι William Lee Golden, Stevie Ray Vaughan, Gary Chapman και Great White μεταξύ άλλων. Αλλά η έκπληξη της βραδιάς ήταν αναμφίβολα η πρώτη εμφάνιση του Johnny Van Zant ως frontman των Lynyrd Skynyrd, αντικαθιστώντας τον αδελφό του Ronnie ο οποίος πέθανε στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του 1977. Ενώ ο παράλυτος Allen Collins (από το τροχαίο που είχε) μίλησε στο πλήθος, όχι πολύ καιρό πριν το θάνατο του.
 
 
 
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990
VOLUNTEER JAM XIV
4-Μαρτίου-1991 (“Starwood Amphitheatre” Nashville, TN)
Με καθυστέρηση τριών χρόνων, ήταν το πρώτο Volunteer Jam της δεκαετίας του ’90, όπου έγινε τον μήνα Μάρτιο. Special guest’s μαζί με τον Charlie αυτή τη φορά έχουμε τους Tanya Tucker, Bobby Jones & New Life, Travis Tritt, Joe Diffie, Ted Nugent, τον “Jim Dandy” Mangrum από τους Black Oak Arkansas, B.B. King και τον John Kay από τους Steppenwolf.
VOLUNTEER JAM XV
20-Σεπτεμβρίου-1992 (“Starwood Amphitheatre” Nashville, TN)
Σε αυτό το Volunteer Jam οι special guests ήταν οι Poco, Eddie Rabbit, οι Little Feat, οι Oak Ridge Boys, Paulette Carlson, Suzy Bogguss, Jo-El Sonnier, οι Pirates Of The Mississippi, οι Confederate Railroad, Hal Ketchum, οι Desert Rose Band και πολλοί άλλοι συν τον Charlie Daniels και το σχήμα του.
VOLUNTEER JAM XVI
29-Οκτωβρίου-1996 (“Tennessee Performing Arts Center” Nashville, TN)
Με καθυστέρηση τριών χρόνων, αυτό ήταν και το τελευταίο από τα original Volunteer Jam, έλαβε χώρα στο “Tennessee Performing Arts Center” τον μήνα Οκτώβριο. Οι special guests ήταν οι Lorrie Morgan, David Ball, Billy Ray Cyrus, Tracy Byrd, Tray Lawrence, John Berry, Randy Scruggs και οι BlackHawk. Ενώ το festival περιελάμβανε επίσης και ένα acoustic-set για τα 60α γενέθλια του Charlie Daniels.
VOLUNTEER JAM TOUR '99
Αυτό είναι το πρώτο Volunteer Jam, (μετά από τρία χρόνια) που δεν έγινε στο Nashville, αλλά είχε την μορφή μικρής περιοδείας σε διάφορες πόλεις του Νότου, ξεκινά από το Jackson του Tennessee στις 21 Απριλίου. Για πρώτη φορά λοιπόν, οι Charlie Daniels Band  περιόδευαν μαζί με τους Marshall Tucker Band, τους Molly Hatchet και τον Hank Williams Jr. Ο Charlie συνεργάζεται με τον οργανισμό Habitat for Humanity για να χτίσουν (από κοινού) τα σπίτια σε όλη τη χώρα, ενώ ιδρύει και ένα περίπτερο για δωρεές σε όλες τις στάσεις κατά μήκος της περιοδείας.
 
 
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 2000
VOLUNTEER JAM TOUR 2000
Το δεύτερο από τα περιοδεύων Volunteer Jam και πρώτο για την δεκαετία του 2000. Ξεκινά από την Indianapolis στις 5 Μαΐου, με special guests τους Hank Willams Jr., τους Little Feat και τον Edgar Winter.
VOLUNTEER JAM TOUR 2001
Το Volunteer Jam του 2001 ξεκινά στις 21 Μαΐου από την πόλη Charlotte της North Carolina και φτάνει μέχρι το Hartford του Connecticut. Μαζι με τους Charlie Daniels Band περιοδεύουν και οι 38 Special, οι Dickey Betts Band και ο Trent Summar με τους New Row Mob.
VOLUNTEER JAM TOUR 2007
Αυτό το Volunteer Jam Tour ξεκίνησε στις 28 Απριλίου από την Valdosta, GA. Οι special guests που πήρε κοντά του αυτή την φορά ο Charlie Daniels ήταν οι Marshall Tucker Band και οι Outlaws. Η περιοδεία πέρασε επιτυχημένα από την Oklahoma, τη Florida, την Alabama, το Tennessee, το Colorado, τη California, την Arizona, τη Nevada, το New Hampshire και το Connecticut.
VOLUNTEER JAM TOUR 2008
Αυτό ήταν και το τελευταίο Volunteer Jam Tour, αλλά και τελευταίο για την δεκαετία του 2000, όπου ξεκίνησε πάλι από την Valdosta, GA στις 10 Μαΐου. Οι Charlie Daniels Band είχαν μαζί τους πάνω στο σανίδι αυτής τις mini περιοδείας, τους 38 Special και ο Shooter Jennings γιος του Waylon Jennings.
 
 
ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 2010
VOLUNTEER JAM COLORADO
24-Μαΐου-2014 (“Fiddler's Green Amphitheatre”, Denver CO)
Μια ανεπίσημη θα λέγαμε συναυλία (μετά από έξι ολόκληρα χρόνια) που πραγματοποιήθηκε, τιμώντας τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, του Ερυθρού Σταυρού και της Άμεσης Επέμβασης, στην πόλη του Denver. Επίσης, εμφανίζονται με τoν Charlie Daniels, οι Craig Campbell, Blackhawk, Outlaws, Trace Adkins, Clint Black, Colt Ford, Tracy Lawrence, Craig Morgan, Ted Nugent, Oak Ridge Boys και ο Michael W Smith. Το live μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και το κανάλι AXS-TV.
40th ANNIVERSARY VOLUNTEER JAM
12-Αυγούστου-2015 (“Bridgestone Arena” Nashville, TN)
Ο Charlie Daniels και το σχήμα του γιορτάζουν την 40η επέτειο του Volunteer Jam με ένα all-star line-up και πάλι στην πόλη του Nashville. Με καλεσμένους αυτή την φορά τους Travis Tritt, Montgomery Gentry, Billy Ray Cyrus, Kentucky Headhunters, Outlaws, Lee Roy Parnell, Trace Adkins, Colt Ford, Tracy Lawrence, Craig Morgan, Ted Nugent, Oak Ridge Boys και Michael W Smith.
VOLUNTEER JAM XIX
30-Νοεμβρίου-2016 (“Bridgestone Arena”, Nashville, TN)
Στις 30 Νοεμβρίου του 2016 και με αφορμή τα 80α γενέθλια του αειθαλή Charlie Daniels έγινε αυτό το Volunteer Jam. Με τους έξης special guests ως καλεσμένους Chris Stapleton, Travis Tritt, Kid Rock, Larry The Cable Guy, 3 Doors Down και Luke Bryan.
VOLUNTERR JAM XX
7-Μαρτίου-2018 (“Bridgestone Arena”, Nashville, TN)
Αυτό το Volunteer Jam ήταν ένα Tribute στον Charlie Daniels. Οι καλεσμένοι αυτού του event ηταν τα εξής μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες όπως οι Charlie Daniels Band, Alison Krauss, ο Billy Gibbons από τους ZZ Top, Blackberry Smoke, Bobby Bare, Chris Janson, Chuck Leavell, ο Eddie Montgomery από τους Montgomery Gentry, Jamey Johnson, Justin Moore, The Oak Ridge Boys, Ricky Skaggs, Alabama, Sara Evans, Lee Brice, Chris Young και ο Travis Tritt. Το live μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και το κανάλι AXS-TV, ενώ κυκλοφόρησε σε DVD/CD.
 

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

 

VOLUNTEER JAM (9-September-1976)
SIDE I: “Whiskey”, “Birmingham Blues”, “The South's Gonna Do It”.
SIDE II: “The Thrill Is Gone”, “Sweet Mama”, “Mountain Dew”.
VOLUNTEER JAM III & IV (1978)
SIDE I: “Sweet Louisiana”, “Long Haired Country Boy”, “Trudy”, “Cumberland Mountain Number Nine”.
SIDE II: “The South's Gonna Do It”, “Statesboro Blues”, “Street Corner Serenade”, “You And Me”.
SIDE III: “Good Hearted Woman”, “Blues Medley: Funny How Time Slips Away,  Crazy, Night Life”, “Will The Circle Be Unbroken”.
SIDE IV: “Sang Her Love Songs”, “Can't You See”, “Tennessee Waltz”.
VOLUNTEER JAM VI (1980)
SIDE I: “Rich Kids”, “New Orleans Ladies”, “The Night They Drove Old Dixie Down”, “Same Old Story, Same Old Song”.
SIDE II: “Funky Junky”, “Amazing Grace/ Will The Circle Be Unbroken”.
SIDE III: “Keep On Smilin'”, “So Long”, “Down Home Blues”.
SIDE IV: “Carol”, “Do The Funky Chicken”, “Lady Luck”.
VOLUNTEER JAM VII (1981)
SIDE I: “Sweet Home Alabama”, “Standing On Shakey Ground”, “Falling In Love For The Night”, “Marie La Veau”, “(Your Love Has Lifted Me) Higher & Higher”.
SIDE II: “Mississippi Queen”, “Around & Around”, “A Change Is Gonna Come”, “Can't You See”.
 
 
Κείμενο: Ηλίας Κωστόπουλος.